Embriyolarda Genetik Tarama

Tüp bebek tedavisi dahilinde oluşturulan embriyolarda genetik anomali olup olmadığının belirlenmesi için uygulanan Preimplantasyon Genetik Testi (PGT) ile embriyo hücreleri genetik hastalıklar ve kromozomal bozukluklar için taranır. Bu gelişmiş tarama yöntemlerinin temel amacı en sağlıklı embriyoların rahme transfer edilmesi ve sağlıklı bir doğumun gerçekleşme olasılığının artırılmasıdır.1 Uterusa transfer edilmeden önce embriyoların değerlendirilmesi için bir dizi test gerçekleştirilir.2 Seçilmiş çiftlerde son derece faydalı olan bu tarama yakın zamanda, belirli şartların karşılanması halinde devlet destekli tüp bebek tedavisi kapsamına dahil edilmiştir.3 Destek kapsamı üç PGT testi ile sınırlıdır.

PGT kaliteli embriyoların genetik ve kromozomal anomaliler bakımından değerlendirilmesini sağlar. Tüp bebek tedavisi sürecinde oluşturulan ve sorunsuz bir şekilde gelişen embriyolarda da kromozomlarda sayı ve yapı ya da genetik anomali bulunabilir. Nitekim sağlıklı embriyoların rahme transferi sonrası her zaman sağlıklı gebelik ve canlı doğum elde edilememesinin nedenlerinden biri de budur. Bu nedenle PGT tüp bebek tedavisi dahilinde son derece önemli, başarıyı artırıcı etkiye sahip bir aşama olarak değerlendirilir.

 

Embriyo Genetiği Nasıl Yapılır?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan yöntem blastosist (blastokist) evresine gelen embriyolar üzerinde test yapılmasıdır. Embriyo oluşumu sonrası takip süreci başlatılır ve 5. güne gelindiğinde dış hücre tabakasından biyopsi yapılır. 

Embriyolarda farklı genetik tarama testleri yapılabilmektedir. Gelişmiş teknolojilerin yardımıyla embriyolarda belirli kromozom anomalileri ve genetik hastalıklar taranabilmektedir.4 Kaliteli embriyolarda da rastlanabilen genetik anomalilerin teşhis edilebilmesini mümkün kılan bu testler, tüp bebek tedavisi başarı oranını belirgin ölçüde artırabilir, tekrarlayan IVF başarısızlıklarını engelleyerek çiftlerin çocuk sahibi olabilme ihtimallerini yükseltebilir.

Genetik Tarama Kimlere Uygulanır?

Embriyolarda genetik tarama tüp bebek tedavisinde rutin olarak gerçekleştirilen bir test değildir, belirli durumlarda gereklilik haline gelebilir.

  • Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları, 
  • Kromozomal anomali nedeniyle tekrarlayan gebelik kayıpları,
  • Kromozomal anomalisi olan bebeklere sahip olunması,
  • Anne adayının 37 yaş ve üzerinde olması,
  • Çiftlerin herhangi birinde ailesinde birden fazla bireyde, kuşaktan kuşağa aktarılan hastalıkların bulunması gibi durumlarda genetik tarama testleri uygulanabilir.5

Gerçekleştirilen preimplantasyon genetik tarama ile birlikte çiftler için sunulan birçok avantajdan bahsedilmesi mümkündür. PGT ile düşük riski minimize edilebilir, canlı doğum olasılığı artırılabilir, embriyoların implantasyon oranı yükseltilebilir. Gebeliğin zorunlu olarak sonlandırılması kararının engellenebilmesini de sağladığı bilinen PGT, tüp bebek tedavisi dahilinde uygulanan gelişmiş tekniklerdendir. 

1  https://fertility.wustl.edu/treatments-services/genetic-counseling/preimplantation-genetic-testing-pgt/
2  https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2020/03/preimplantation-genetic-testing
https://www.sma.org.tr/duyuru/529/sgk-geri-odeme-kapsamina-dahil-edilen-pgt-ile-ilgili-detayli-bilgi
https://fertility.wustl.edu/treatments-services/genetic-counseling/preimplantation-genetic-testing-faq/
https://www.hopkinsmedicine.org/gynecology_obstetrics/specialty_areas/fertility-center/infertility-services/preimplantation-genetic-testing.html

TÜM SORULARINIZ VE DESTEK İÇİN

Lorem Ipsum kullanmanın amacı, sürekli ‘buraya metin gelecek, buraya metin gelecek’ yazmaya kıyasla daha dengeli bir harf dağılımı sağlayarak okunurluğu artırmasıdır.

Telefon 0850 474 1544
E-posta info@drfundagode.com.tr
Randevu Talep Formu