Havuzlama Yöntemi

“Havuzlama” olarak da adlandırılan embriyo havuzu yöntemi, tüp bebek tedavisi başarı oranını artırmak için sürece dahil edilebilen tedavi seçeneklerinden biridir. 

Normal şartlarda kadınlardan toplanan yumurtalar ve erkeklerden alınan spermler laboratuvar ortamında, farklı teknikler kullanılarak döllenir. Oluşan embriyoların gelişimi takip edilir ve rahme transferleri gerçekleştirilir. Havuzlama yönteminde ise oluşan embriyolar dondurulur. Hedeflenen sayıda kaliteli embriyo elde edilene kadar rahme transfer aşamasına geçilmez.  

Havuzlama yönteminin tedavi sürecine dahil edilmesi halinde embriyo transferi gerçekleşmeden önce birden çok kez yumurta toplanır ve toplanan yumurtalarla oluşturulan kaliteli embriyolar dondurularak biriktirilir. 

En az iki adet yüksek kalitede embriyo elde edildiğinde; dondurulan embriyolar kontrollü şartlar altında birlikte çözdürülür. Dondurulan embriyoların eş zamanlı çözdürülmesi sayesinde embriyoların değerlendirilmesi kolaylaşır. Böylelikle içlerinden en kaliteli ve genetik olarak sağlıklı olanı seçmek mümkün olur.

Embriyo havuz yöntemi yeterli sayıda kaliteli embriyo elde edilmesine imkân sağlaması ve tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlıklarında çiftlerin stresini azaltması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Embriyo Havuzu Yöntemi Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde Embriyo havuzu; 

  • Anne adayının yaşının 35 ve üzerinde olması, 
  • Yumurta rezervinin az olması, 
  • Yumurta uyarıcı ilaçlara düşük yanıt alınması, 
  • Elde edilen embriyoların kalitesinin düşük olması ve 
  • Tüp bebek tedavisinin birden çok başarısızlıkla sonuçlanması gibi durumlarda değerlendirilebilir. 

Preimplantasyon genetik tanı yapılması önerilmesi halinde embriyo sayısının artırılması için de havuzlama yöntemine başvurulması mümkündür. Embriyo havuzu yöntemi, PGT maliyetlerini düşürücü bir etki sunar. 

Havuz Yöntemi Nasıl Yapılır?

Havuz yöntemi, tüp bebek tedavisi sürecinde ara bir tedavi opsiyonu olarak değerlendirilir. Tüp bebeğin temel aşamalarını değiştirmez. İlk olarak kadınlara yumurtalık uyarıcı ilaç tedavisi uygulanır. Olgunlaşan yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalarla spermler bir araya getirilir ve döllenme gerçekeştiği takdirde embriyolar genellikle 5. günde embriyo dondurma yöntemi ile canlılıklarını koruyacak şekilde dondurulur. Tüm bu aşamalar bir sonraki adet döneminde yeniden tekrarlanır. Minimum iki siklusta devam eden işlem sonrası yeterli embriyo sayısına erişildiğinde, çözdürülen embriyoların rahme transferi gerçekleştirilir. 

Embriyo transferi gerçekleştirilmeden endometrium takip edilir, uygun kalınlıkta değilse implantasyon başarısını artırmak amacıyla endometriyal PRP ve rahmin çizilmesi gibi tedavi seçenekleri sürece dahil edilebilir.

 

TÜM SORULARINIZ VE DESTEK İÇİN

Lorem Ipsum kullanmanın amacı, sürekli ‘buraya metin gelecek, buraya metin gelecek’ yazmaya kıyasla daha dengeli bir harf dağılımı sağlayarak okunurluğu artırmasıdır.

Telefon 0850 474 1544
E-posta info@drfundagode.com.tr
Randevu Talep Formu